5 saker att tänka på när ni bokar bröllopsfotograf

13.11.15

Det börjar bli den tiden på året då de blivande brudparen letar efter fotograf inför kommande bröllopssäsong. Jag har varit i bröllopsbranschen i över fem år och känner att jag börjar ha koll på hur saker och ting fungerar. Tänkte att jag därför kunde lista några tips på vad jag själv tycker man ska tänka på innan man bokar sin bröllopsfotograf.

web_Bröllop_2016-12-3

1 Kom fram till hur viktiga bilderna är för er.

Först och främst, hur viktigt är det för er med fotografier från er bröllopsdag? Är det viktigt och speciellt om ni vill ha en sammanhängande bildberättelse från er bröllopsdag, så se till att anlita en professionell fotograf. En fotograf som har erfarenhet av att fotografera bröllop och som ni kan lita på att levererar det hen lovar. Idag är alla fotografer med sina smartphones så om bröllopsbilderna inte är det allra viktigaste från er bröllopsdag kanske det är ett alternativ att låta gästerna stå för bilderna. Har du klickat dig in på min sida gissar jag dock att du inte vill låta dina minnen riskeras för att någons minne på telefonen var fullt så de inte kunde ta flera bilder. Frågan är även om du vill ha dina gäster där som fotografer eller som just gäster? Väljer du att anlita en professionell fotograf så vet du med säkerhet vad det är du får, det skall fotografen du anlitar kunna lova dig.

2 anlita inte den första fotografen ni hör talas om.

Kanske ni var gäster på ett bröllop och tyckte att bilderna brudparet fick därifrån var fina. Om ni vill göra ett snabbt och lätt val kan ni ju kontakta denna fotograf och så är saken löst. Det finns dock många fotografer och många olika stilar, så varför inte googla lite först för att ta reda på vad som erbjuds och vad ni egentligen vill ha? Sök bara på orten där ni tänker gifta er, till exempel “Jakobstad + bröllopsfotograf”. Det lönar sig även att söka på andra orter eftersom en stor del av dagens bröllopsfotografer jobbar på resande fot. Gå in på några av de olika sökalternativen ni får och jämför fotografernas arbeten.

web_DSC1680

3 När ni hittat en fotograf ni gillar: studera hens portfolio väl.

Så, vad ska man tänka på när man ser på bilderna? Det första jag skulle vilja påpeka är att kolla så fotografen har erfarenhet av att fotografera riktiga bröllop (inte endast stylade fotograferingar). Speciellt om ni letar efter en fotograf som kan dokumentera hela er bröllopsdag så se till att få se en hel bildberättelse från ett och samma bröllop. Det som är det mest krävande med bröllop är att man som fotograf bara får en chans. Fotografen kan inte be brudparet göra om hela vigseln eftersom kameran varit fel inställd och alla bilder är för mörka. Därför vill ni försäkra er om att ni anlitar en fotograf som kan sin sak och som är säker på sin utrustning. Studera därför fotografens bilder noga för att se om hen klarar av att fotografera i svåra ljusförhållanden som t.ex. i motljus eller i dunkla utrymmen. Alla bilder i detta inlägg är från Yvonne och Carolus bröllop i Tuttlingen, Tyskland. Dessa porträtt är bara en bråkdel av de bilder jag levererade till dem, för att se den fullständiga bildberättelsen kan ni klicka här.

När ni är säkra på att fotografen har den erfarenhet och tekniska kunskap som behövs för att kunna tackla alla olika situationer som kan uppstå under en bröllopsdag (t.ex. kan ni ännu kontrollera så fotografen har back up utrustning om en kamera eller ett objektiv skulle gå sönder) så gör ni över till att se på bildernas estetik och vilken ni föredrar. Det finns fotografer som är kända för sina ljusa, pastelliga bilder. Det finns fotografer som är kända för bilder med attityd som kanske påminner mera om bilder du ser i modetidningar. Mitt eget fotografi skulle jag beskriva som naturligt och stämningsfullt. Alla dessa stilar är mycket olika och det är ni som väljer vad ni vill ha. Lägg även märke till hur bilderna är redigerade. Vill ni t.ex. göra en bok av bilderna från er dag så är det att föredra att bilderna från hela dagen har någon typ av gemensam stämning och att redigeringen är enhetlig. Välj en fotograf som ni kan lita på att kan leverera men se även till att ni bokar en fotograf som har samma smak som er så ni kan vara säkra på att ni faktiskt får fotografier som ni tycker att är vackra.

4 Är fotografen en person ni tror ni kan slappna av inför?

Det är lika viktigt för er som för fotografen att era personligheter går ihop. Jag menar inte att ni måste vara i samma ålder och ha samma intressen utan att ni ska trivas tillsammans, detta eftersom det är så viktigt att ni kan slappna av under fotograferingen. Fotografen ni väljer påverkar därmed inte endast slutresultatet, alltså vilka bilder ni får, utan även hur själva fotograferingen blir under dagen. Det finns fotografer som regisserar varje pose in i minsta detalj och det finns brudpar som är bekväma med en sådan situation. Jag föredrar dock att knappt regissera alls utan att ta bilder i farten. Jag ber mina brudpar att vara sig själva, de får gärna stå och prata och skratta under fotograferingen. Jag fotograferar ändå så pass många bilder på rad att jag kan vara säker på att inte munnarna är öppna på alla bilder. Jag fotograferar även en hel del bilder där brudparet är i rörelse och tycker inte om att behöva be brudparet att göra om något de just gjorde utan försöker fånga det i stunden. Att fotografera på detta sätt garanterar att bilderna ser naturliga ut och så tycker jag framför allt att det gör hela fotograferingen till en trevligare upplevelse.

5 Ni har hittat fotografen ni vill ha och bokningen är bekräftad. Nu ligger allt i fotografens händer, eller?

Ni har bekantat er med fotografens arbete och vet vad ni kan förvänta er. Fotografen har erfarenhet av att fotografera bröllop och ni behöver därför inte oroa er över något utan vet att hen kan leverera det hen har lovat. Dock kan ni underlätta arbetet och göra förutsättningarna ännu bättre så att allt löper så smidigt som möjligt och att ni får det ni förväntar er. Den här listan kunde jag göra oändligt lång men jag tänker ta upp två saker som jag tycker att är de viktigaste.

För det första: har ni bilder som ni tänker att är ett måste att få från dagen – berätta det för fotografen. Är det viktigaste att ni får en bild tillsammans med mormor så ta inte för givet att fotografen skall förstå detta. Oftast försöker man ju hinna med gruppbilder men det är omöjligt för en utomstående fotograf att förstå vilka personer som är viktigast för er och vilka uppställningar man måste ta. Finns det sådana bilder som ni verkligen inte vill missa så berätta det för fotografen så hen har en chans att ge er det ni vill ha. För det andra, den kanske viktigaste punkten: undvik stress så långt det går under bröllopsdagen. Tänk inte att ni skall hinna göra klart bordsplaceringen på festplatsen, delegera sådana uppgifter åt vänner och se istället till att själva få en ordentlig lunch. Stress är det jag gång på gång ser förstöra en annars fantastisk bröllopsdag så gör allt ni kan för att ge er själva så mycket tid som möjligt under dagen.

Flera tips än så ryms inte med idag men detta är sådant jag mer än gärna diskuterar vidare med mina brudpar, allt för att göra er dag så fantastisk det bara går. Inser ni nu att ni hittat den fotograf som ni vill ha med er under en dag, gå över till kontakt så börjar vi tillsammans planera hur vi ska kunna skapa de bästa möjliga minnena från er dag!

 web_Bröllop_2

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Bra skrivet Julia! Tack för att du delar dina tankar!

ADD A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.