Tänk på ljuset när ni planerar en fotografering

27.05.16

Jag ser om möjligt alltid till att träffa mina brudpar för ett planeringsmöte innan själva bröllopet. Under dessa möten är det alltid två frågor som återkommer och som verkar vara de största frågetecknen för brudparen; var och när skall vi göra porträttfotograferingen? Den första frågan har jag redan besvarat i ett tidigare inlägg: Var fotografera bröllospporträtt?, den senare frågan skall jag försöka besvara idag.

När ni kollar igenom min portfolio så är det viktigt att ni även lägger märke till ljuset i bilderna. Om ni ser att de bilder ni tycker om verkar vara tagna sent på kvällen så kommer vi tyvärr inte kunna skapa samma ljus och stämning i era porträtt om de fotograferas mitt under dagen i det starkaste solljuset. Ni har möjlighet att själva planera er bröllopsdag utifrån när ni vill göra porträttfotograferingen. Det vanligaste är att man gör den direkt efter att ni är klara och framtill strax innan vigseln men det är inte er enda möjlighet. Ett annat alternativ är att man delar upp fotograferingen i två delar så att man gör en kortare fotografering innan vigseln och sedan smyger iväg från festen för ytterligare en kort fotografering.

Fördelen med att dela upp fotograferingen i två omgångar är att man kan fotografera i två olika miljöer – och i två olika ljus. Bilderna tagna i kvällssolen kommer helt klart skilja sig från bilderna tagna strax innan vigseln i den starkaste eftermiddagssolen.

Nedan har jag samlat bilder från olika porträttfotograferingar för att visa hur stor inverkan ljuset har på bilderna.

På detta sätt kan ni förhoppningsvis bättre föreställa er hur era egna porträttbilder kommer att se ut beroende på när under dagen ni planerar in er porträttfotografering. Det finns förstås saker man inte kan rå över när det kommer till väder men här nedan kommer ni att se att en mulen himmel på bröllopsdagen inte heller är så illa.

Hårt solljus från en klarblå himmel

På sommaren i Finland får man detta ljus ca kl 10-17. Som hårdast är ljuset dock mitt på dagen (kl 12) då solen står mitt på himmeln.

En solig dag betyder hårda kontraster och skuggor som är så gott som svarta. Om jag gör en porträttfotografering i detta ljus brukar jag försöka föra brudparet i skugga, alternativt använda mig av motljus, för att lätta upp kontrasterna i bilden. Fotograferar man i motljus blir hela bilden ljus och klar, faller ljuset dock från sidan så skapar det djupa och hårda skuggor. Något som även kan vara väldigt effektfullt, om än utmanande eftersom det oftast betyder att någons ansikte skyms i skuggorna.

Om ni tycker om detta ljus så är det bara att planera in fotograferingen mitt under dagen och hoppas på bra väder. Vill ni å andra sidan att solen ska skina men inte kasta så hårda skuggor så är det en bra idé att göra fotograferingen lite senare under dagen.

webporträtt_53web_DSC4876-3web_T&F_porträtt_39ö_Y&C_porträtt_09Vasa bröllopsfotograf Julia LillqvistIngå bröllopsfotograf Julia Lillqvist bröllop Fagervik gård

En mulen dag

Mulna, regniga, dimmiga eller snöiga dagar gör att himmelen blir så gott som vit då den täcks av moln. Detta betyder att ljuset faller väldigt jämnt och molnen gör ljuset så mjukt att det knappt finns skuggor. Det är därför ett väldigt tacksam ljus att fotografera i även om det kan kräva en lite intressantare miljö då ljuset i sig självt inte bidrar med så mycket spänning i bilden.

Om det här är den typ av ljus ni vill ha i era bilder så kan ni inte mycket annat än att hoppas att vädret skall bjuda på lite moln till er bröllopsdag. Är det soligt är det ju ändå inte hela världen, vi kan stiga in i skuggan och få nästan samma resultat.

web_Y&C_porträtt_37web_M&M_porträtt_43web_J&P_porträtt_72

Golden hour

Eller “gyllene timmen“. Den korta stunden strax innan solen går ner då ljuset är gyllene. Det fina med att bo i Finland på vintern är att denna stund infinner sig redan tidigt på dagen. Bilder tagna under gyllene timmen är varma och skuggorna är djupa och mjuka. Detta ljus är väldigt tacksamt att fotografera i eftersom solen då står lägre på himmeln. Ljuset faller då ur en en lägre vinkel vilket skapar långa och vackra skuggor som är mycket mjukare än de mörka skuggorna man som finns mitt under dagen.

Ni måste inte planera in hela er fotografering till kvällen om ni vill ha bilder tagna i det gyllene ljuset. Reservera bara ca 20 minuter då ni kan smyga iväg från festplatsen. Har ni gjort resterande delen av porträttfotograferingen mitt under dagen kommer ni värdesätta de här bilderna som ser helt annorlunda ut, allt tack vara det där magiska ljuset.

web_DSC7935Sibbo bröllopsfotograf Julia LillqvistPargas bröllopsfotograf Julia Lillqvist vinterbröllop Gamla kommunalstugan Pargas

Skymning

Efter att solen ha gått ner är ljuset mjukt och beslöjat.

På sommaren är det här ett ljuvligt ljus att fotografera i om man befinner sig i Norden eftersom det håller i sig nästan hela natten. Bilderna tagna i skymningen blir stämningsfulla tack vare det väldigt mjuka ljuset som ger dova och pastelliga färger.

Vill ni ha bilder tagna i skymningen så rekommenderar jag att ni planerar in en paus på ca 20 minuter i festprogrammet då vi sent på kvällen kan smyga iväg och fotografera några porträtt. Följ med väderprognoserna när solen väntas gå ner och planera in en paus i programmet för fotografering som infaller just där omkring.

web_DSC8803web_DSC9047

Konstgjort ljus

Med konstgjort ljus menar jag alla typer av blixtar och lampor man kan tänka sig att använda i annars mörka utrymmen. Jag använder mig vanligtvis endast av naturligt ljus men ibland kan det finnas lampor i till exempel festlokalen som skapar effektfulla bilder. Vanliga ljusslingor, stearinljus och tomtebloss kan vara sådana ljuskällor som man kan använda sig av för att skapa stämningsfulla och personliga bilder.

Jakobstad bröllopsfotograf Julia Lillqvist bröllop JugendsalenNykarleby bröllopsfotograf Julia Lillqvist

Vilken av dessa fyra typer av bilder tilltalar er mest?

De ljusa, rena och klara bilderna tagna i direkt solljus mitt under dagen? De mjuka och rena bilderna tagna när det är mulet? De dramatiska och varma bilderna tagna under gyllene timmen eller de romantiska och dova bilderna tagna i skymningen? Om ni bokar mig som er bröllopsfotograf så är jag med på allt. Utöver saker som har med ljuset att göra så ger jag alltid tips och råd om andra saker som är bra att ha i tankarna om man vill skapa förutsättningar för bra fotografier. Allt från hur mycket tid man behöver för att fotografera olika moment av dagen och vad man skall tänka på i olika miljöer.

Sommaren 2016 är fullbokad och nu tar jag emot bokningar för hösten 2016 och hela år 2017. Tag kontakt så börjar vi tillsammans planera hur vi på bästa sätt skall kunna bevara era minnen från ert bröllop.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.