Var fotografera bröllopsporträtt?

24.02.16

Jag får ibland frågan om det är möjligt att göra porträttfotograferingen i studio och svarar alltid nej på frågan. Att fotografera i studio är inte min grej, där ligger inte min styrka som fotograf. Min styrka ligger i att komponera bilder och att placera människan i miljön, att skapa djupa och stämningsfulla bilder. Dessutom vill jag alltid om möjligt använda mig av det naturliga ljuset och därför känns det trist att göra alla fotograferingar inom samma fyra väggar. En dag kommer jag kanske ha en liten studio i min ateljé men det är inget jag prioriterar för tillfället. Jag trivs bäst med att få resa runt och fotografera i nya miljöer, det är både utmanande och inspirerande.

Var fotografera bröllopsporträtt? Bröllopsfotograf Julia Lillqvist hjälper dig planera bröllop.

Var kan man då fotografera bröllopsporträtt?
– I princip var som helst. 

Valet av miljö för porträttfotograferingen har en stor inverkan på hur de slutgiltiga bilderna kommer att se ut. I och med detta val har man som brudpar en ypperlig möjlighet att sätta sin personliga prägel på bröllopsporträtten. Välj en miljö som ni tycker om, om det så är havet, skogen eller en stadsmiljö. Välj en plats där ni känner er avslappnade och gärna en plats som ni själva har en personlig koppling till. Hur fint är det inte att ta sina bröllopsporträtt hemma på bakgården eller på en plats man känt sig hemma på sedan barnsben?

När Amanda och Ruben gifte sig i Sibbo så fotograferade vi deras porträttbilder på en plats som de känt till sedan barnsben. En plats de tyckte var vacker, stämningsfull och som nästan kändes som hemma. En liten skogsstig i Mårtensby i Sibbo.

Sibbo bröllopsfotograf Julia LillqvistSibbo bröllopsfotograf Julia LillqvistSibbo bröllopsfotograf Julia LillqvistSibbo bröllopsfotograf Julia Lillqvist

Vad ska man tänka på när man väljer plats för en porträttfotografering?

Börja med att klura ut vilken typ av miljö som ni tycker att är vacker. Har ni ett bohemiskt, romantiskt bröllop kanske växthuset eller ett gammalt trähus passar er bättre än det moderna hotellet med svartvit inredning i krom och läder. Är ni vana att vara ute på havet men det väntas regn på er bröllopsdag kanske ni kan höra med något lokalt båtvarv om ni skulle kunna få fotografera på deras område? Om ni själva inte har så bra koll på staden ni gifter er i så diskutera med vänner och familj, det finns garanterat pärlor som ni inte hittat än.

När ni kommit på en plats som ni tycker att är vacker så kan ni fundera igenom om den fyller de kriterier som jag listar här under. Dessa kriterier tycker jag personligen att skall uppfyllas för att en plats skall passa för en fotografering. Det har att göra med mitt sätt att fotografera och stämmer kanske därför inte överens med andra fotografer. 

Utomhusmiljö

  • En lättillgänglig plats. Jag älskar att åka långt ut i skogen för att fotografera och är mer än villig att göra en sådan typ av fotografering om det är var ni önskar. Planerar ni dock att fotografera era bröllopsporträtt på bröllopsdagen så måste ni ta tiden i beaktande. Är det praktiskt möjligt att ta sig dit under den tid som vi har planerat för fotograferingen?
  • Något avskild. Om ni inte vill ha åskådare under fotograferingen så kanske det är bäst att inte välja stadens mest folkkära park en solig lördag. Samma sak gäller om ni vill fotografera på en plats där det rör sig mycket turister. Busslastar med turister med kamerorna i högsta hugg kanske inte är vad som får er att slappna av och är det stämningsfulla, intima porträtt ni föreställer er så är det svårt att skapa sådana bilder om det syns andra människor i bakgrunden.
  • Möjlighet till skugga/vind/regnskydd. Finns det någon typ av tak eller stora träd man kan gömma sig under om det är en blåsig dag eller om det regnar lite? Är det en het sommardag med stark sol från en klarblå himmel lär vi även behöva skugga. Att fotografera ute vid havet är alltid trevlig men det behöver inte blåsa många meter per sekund för att den lätta sommarvinden skall kännas kall ute vid havet.
  • Tänk utanför lådan. Även om parken mitt i staden är vacker och ni vet att det är många som fotograferat sina bröllopsporträtt där tidigare så kanske det inte är något för er. Har ni en klassisk, elegant still på bröllopet och era kläder kanske välkrattade grusgångar passar er bra men har ni en lite mera bohemisk eller vintage inspirerad stil kanske en mera vildvuxen än eller gammal skog skulle passa er bättre. Sist och slutligen behöver en plats inte vara spektakulär för att passa för bröllopsporträtt, det är ett under hur vackra bilder man kan få alldeles i skogsbrynet intill en väg.


Fanny och Anders bröllopsporträtt som hör till några av mina personliga favoriter så är fotograferade ute vid travbanan i Jakobstad. En plats som inte ser mycket ut för världen men som just den kvällen var alldeles magisk tack vare det vackra kvällsljuset och dimman. Samma stämning skulle ha varit svår att få till i en välskött park.

Om möjligt så fotograferar jag alla gånger helst ute i naturen. Själv är jag inte rädd lite regn och rusk så om brudparet är villiga så skulle jag mer än gärna ta chansen att fotografera fast i en storm. Jag har dock full förståelse för att de flesta brudpar inte är så våghalsiga och därför är det bra att ha ett alternativ inomhus om det skulle vilja sig så illa att regnet vräkte ner.

Speciellt om man planerar bröllop under hösten eller vintern då vädret ofta är ostadigt är det bra att försöka hitta en plats som erbjuder vackra miljöer både inomhus och utomhus. Fördelen med att välja en sådan miljö är att man får plan a och b i ett, man har även möjlighet att vara mera flexibel dagar med ostadigt väder. Även om det regnar när man påbörjar fotograferingen kan man hinna ut för en kort tid om det blir uppehåll.

Av dessa anledningar tycker jag att muséer lämpar sig väldigt bra som miljö för en porträttfotografering. De flesta muséer har öppet under helgen och är öppna för allmänheten vilket innebär att det inte brukar vara något problem att få tillgång till att fotografera där. Ett annat exempel är prästgårdar som brukar fungera på motsvarande sätt och som kan lämpa sig riktigt väl för en porträttfotografering.

Två vackra muséer som jag tyckt om att fotografera vid är Zacharias Topelius hem Kuddnäs i Nykarleby och Mamska gården i Jakobstad. Dessa miljöer är speciellt roliga att fotografera vid då brudparet har en stil som passar ihop med miljön, alltså vintageinspirerat, tidlöst och vackert.


Jimmy och Pia hade verkligen valt rätt miljö för sin porträttfotograferingen. Miljö passade dem och deras stil så bra vilket skapade en genuin och vacker stämning i bilderna. Fotograferingen gjorde vi vid Kuddnäs i Nykarleby och vi tog bilder både inomhus och utomhus.

web_J&P_porträtt_62
web_J&P_porträtt_75 web_DSC5801web_DSC5933
Majoriteten av mina fotograferingar gör jag alltså ute i naturen men nu som då stöter man på en riktigt vacker inomhusmiljö som är som gjord för en porträttfotografering. Jag har redan nämnt att muséer och prästgårdar och andra allmänna utrymmen passar bra för en fotografering men det finns förstås oändliga möjligheter även utomhus. Jag har fotograferat på hotell och restauranger, i skolor och bibliotek och till och med i växthus (något jag gärna gör om!). En inomhusmiljö måste dock inte vara spektakulär, riktigt vackra porträttbilder har jag t.ex. fotograferat i trapphus. När man skall fotografera inomhus finns det dock några punkter man måste hålla i tanken.

Inomhusmiljö

  • Det allra viktigaste är ljuset. Mitt fotografi karaktäriseras av min användning av det naturliga ljuset. Det betyder att jag vill ha fönsterljus istället för artificiell belysning som t.ex. glödlampor. Förutom kvantiteten av ljuset (att det inte är för mörkt) så gäller det alltså att tänka på kvaliteten på ljuset.Om vi säger att det naturliga ljuset är av högsta kvalitet så är lysrörsljus av sämsta kvalitet. Det spelar ingen roll hur ljust ett utrymme än är, om ljuskällan är lysrör så går där inte att fotografera. För att jag ska kunna använda mig av det naturliga ljuset är det också viktigt att man kan släcka de lampor som finns i utrymmet eftersom ett blandljus av fönsterljus och vanliga glödlampor gör att färgerna i bilden blir onaturliga.
  • Storleken på rummet och framför allt längden. För att man skall ha möjlighet att få olika slags vinklar och uppställningar behöver utrymmet man fotograferar i ha en viss storlek. Är avstånden för korta så tvingas man använda vidvinkliga objektiv för att få med hela personen på bild men vidvinkliga objektiv gör att perspektiven förvrängs. Alla linjer på bilden blir utdragna och kanterna av bilden rundas, något jag personligen inte alls tycker om eftersom det inte ser naturligt ut. Utrymmet där vi fotograferar porträtt måste därför förutom att vara tillräckligt ljus även vara tillräckligt stort.
  • Tillgänglighet. De flesta allmänna platser så som bibliotek, museum, skolor och stadshus brukar gå att ordna för en fotografering bara man ber om lov först.


När Jenny och Axel gifte sig hade vi planerat att fotografera porträtten utomhus. När vi skulle påbörja fotograferingen så var vädret dock väldigt ostadigt så vi vågade oss inte ut till den tänkta platsen. På ren tur så ville det sig så väl att vi på vägen till frisören hittade en väldigt vacker trappuppgång i ett vanligt bostadshus. Trapphuset var rymligt, där rörde sig inte mycket folk och ljuset från fönstren räckte till vilket gjorde att miljön passade sig bra för vår porträttfotografering. 

Vasa bröllopsfotograf Julia LillqvistVasa bröllopsfotograf Julia LillqvistVasa bröllopsfotograf Julia LillqvistVasa bröllopsfotograf Julia Lillqvist


Med andra ord… Det är värt att sätta lite tid på att hitta den rätta miljön för era bröllopsporträtt. Det är inget fel med att fotografera porträtten på en plats där många andra tidigare fotograferats så länge det är en plats som passar er och som ni tycker om. Välj en plats som ni tycker att är vacker, en plats där ni kan känna er avslappnade. Tänk utanför lådan, det är de oväntade miljöerna som blir mest spännande bild. Sedan hänger ju förstås inte allt på miljön utan det är ju andra saker som skall klicka för att man skall f fångat de vackraste möjliga bröllopsporträtten men de punkterna går jag igenom en annan dag.

Jag har fotograferat på flera olika orter runtomkring i Finland och har en lista med alla miljöer som  jag tidigare fotograferat i. Bokar ni mig som er fotograf så hjälper jag er så långt jag kan med att hitta en plats som skulle passa just för era bröllopsporträtt.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kul med såna här inlägg! Kan du inte också göra ett om utbildningen i Jakobstad? Skulle vara så kul att få veta mer om vad du tyckte om skolan, utbildningen och om det lönar sig att gå den osv.

Roligt att höra! Javisst, det kunde jag! Denna blogg fungerar dock mera som en portfolio så här delar jag främst bilder från mina fotograferingar. Jag har nu under våren dock startat upp ett nytt projekt vilket har resulterat i en blogg som heter Blomstrande (www.blomstrande.com). Den bloggen skriver jag med en före detta studiekamrat från Novia så vi kunde säkert skriva ihop ett inlägg om hur våra studier såg ut och vad vi fick ut av dem. Så håll ögonen öppna på Blomstrande.

*mårtensby i sibbo :)

Förstås! Där hade det nog bara gått fel, tack för att du påpekade!

ADD A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.